2 czerwca klasy pierwsze były na wycieczce w Zagrodzie Edukacyjnej „Doboszówka”. Dzieci uczestniczyły w ciekawych warsztatach edukacyjnych „Od ziarenka do bochenka”. Dowiedziały się dzięki nim jak powstaje chleb, a w szczególności, jak wytwarzano go w dawnych czasach. W gospodarstwie państwa Doboszów pierwszaki nauczyły się rozpoznawać ziarna zbóż oraz ich produkty, miały niecodzienną okazję młócenia zboża za pomocą cepów, oddzielania ziarna od plew oraz ręcznego mielenia zboża w żarnach. Główną atrakcją wycieczki było pieczenie chlebków. Dużo radości dostarczyło dzieciom formowanie własnych chlebków w kształcie serduszek, warkoczy, rogalików, itp. Dzieci cieszyły się samodzielnym robieniem masła, maślanki i ich degustacją. Uczniowie przygotowali samodzielnie obiad - przepyszną pizzę. Dzieci karmiły alpaki, kózki i króliki. Nie zabrakło też ciekawych animacji i zabaw w parku linowym. Dzięki sprzyjającej pogodzie i doskonałej organizacji nie było czasu na nudę. Dzieci wróciły do domu pełne wrażeń i nowych doświadczeń.