Uczniowie kl. 7 a wykazali się w poniedziałek (26.02.24) wspaniałym talentem kulinarnym. W ramach omawianego na lekcjach słownictwa związanego z jedzeniem odbyła się lekcja projektowa. Uczniowie przynieśli tego dnia samodzielnie przygotowane przysmaki i potrawy typowe dla Niemiec i innych krajów niemieckojęzycznych. Znalazły się pośród nich m.in.: Bratwurst mit Zwiebel, Wiener Schnitzel mit Kartoffeln, Knödel, Ameisenkuchen, Sachertorte, a nawet 2 rodzaje świeżo pieczonych precli i oryginalne żelki Haribo. Do każdego dania przygotowane zostały również karteczki z nazwą oraz przepis. Uczniowie zadbali także o pełne przygotowanie stołu do degustacji (obrusy, talerzyki, sztućce). Kilka osób wykonało plakat w j. niemieckim z przepisem i zdjęciem wybranej potrawy. Cieszymy się z tak dużego zaangażowania i chęci do pracy wszystkich uczestników projektu.
Ewelina Pelak, nauczyciel j. niemieckiego