Owoce i warzywa są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków, dżemów, sałatek, itp. Warzywa i owoce, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Stanowiąc podstawę zbilansowanej codziennej diety, kompleksowo wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. 18 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw - jednak, aby zachować zdrowie i witalność powinniśmy świętować tak codziennie - zjadając zarówno owoce jak i warzywa !
Uczniowie klasy I a, pod kierunkiem p. Iwony Pastuszak, klasy I b, pod kierunkiem p. Jadwigi Kowalskiej oraz klasy I c, pod kierunkiem p. Doroty Rusek, z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw - rozmawiali na temat wpływu owoców i warzyw na nasz organizm, bo regularne spożywanie owoców i warzyw to, obok aktywności fizycznej, podstawowe zalecenie ekspertów dotyczące zasad zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia. Uczniowie rozpoznawali za pomocą dotyku, węchu i smaku przyniesione warzywa i owoce oraz nazywali części jadalne roślin i poznawali ich wartości odżywcze. Przygotowywali i spożywali owoce oraz warzywa na surowo, jak również przetworzone. Były między innymi przepyszne, zapiekane jabłka z cynamonem, za których upieczenie dziękujemy Paniom ze szkolnej kuchni oraz p. Basi i p. Edycie za pomoc przy ich dostarczeniu uczniom klas I. Było bardzo smacznie i kolorowo, a przede wszystkim bardzo zdrowo !
Uczniowie klas I obchodzą Światowy Dzień Owoców i Warzyw
Archiwum
22-10-2024Data publikacji, 22-10-2024
Jan FlisAutor, Jan Flis 114Ilość wyświetleń, 114